Política

política

Puigdemont repta ERC a dir que en cap circumstància farà Illa president

Presenta Junts com “l’única candidatura” capaç de guanyar dins de l’independentisme

Avisa el PSC que si bloqueja l’opció que ell sigui president amb majoria simple tindrà “conseqüències”

El president a l’exili i candidat de Junts, Carles Puigdemont, ha especulat aquest matí amb un eventual suport d’ERC a un govern tripartit amb el PSC i Comuns Sumar, i ha instat precisament els republicans a rebutjar explícitament aquesta opció si és que la descarten. “Cap vot a la candidatura que encapçalo servirà per fer president Illa i el seu projecte i les seves polítiques, ens tindrà enfront com ens té Sánchez a Madrid”, ha solemnitzat en una conferència de premsa a Argelers per a l’Agència Catalana de Notícies, abans de reptar els republicans a expressar-se amb la mateixa “contundència i claredat”: “Els vots a ERC serviran en qualsevol circumstància fer president el delegat del PSOE a Catalunya? Els nostres segur que no”, ha reblat.

El candidat de Junts, que s’ha reivindicat com “l’única candidatura electoral amb capacitat de guanyar dins de l’independentisme”, ha reiterat que contempla com a possible escenari el que ja va llençar la setmana passada en una entrevista a El Punt Avui: ser escollit president amb majoria simple dels vots independentistes. I és que, segons ell, això és més plausible que una alternativa que veu més remota, que és que el PSC rebi els vots del PP com a l’Ajuntament de Barcelona, ja que segons ell això seria “una contradicció” i trencaria els ponts d’entesa i la negociació a Suïssa que s’han obert arran dels acords de la investidura de Pedro Sánchez. “Això no tindria sentit i seria la demostració d’una farsa”, ha reblat. En tot cas, a fi de poder ser investit ell amb majoria simple, Puigdemont hauria de tenir més vots a favor que en contra si l’independentisme no arriba a la majoria absoluta, i per tant caldria que algun altre grup s’abstingués. En aquest sentit, no ha amagat que aspiraria que fos el mateix PSC. “L’estratègia és tenir majoria absoluta o ser president en segona volta, si hi ha partits que volen bloquejar-ho, les seves decisions seran legítimes, però això té conseqüències polítiques”, ha advertit els socialistes, amb qui en tot cas ha assegurat que no pensa negociar res.

El líder de Junts també ha retret els intents dels últims dies de PP i PSOE per convertir el 12-M en una mena de primera volta d’unes altres eleccions espanyoles, en especial arran de l’amenaça de dimissió i posterior autoratificació com a president de Pedro Sánchez, que precisament ahir i avui és a Catalunya en el que ha qualificat de “colossal artefacte de propaganda”. “Han hagut de mobilitzar el santcristo gros evidenciant que el candidat real és Pedro Sánchez i no Salvador Illa”, ha interpretat el president a l’exili, fet que creu que es deu en part a la puixança de la seva candidatura. “És un intent claríssim d’espanyolitzar les eleccions catalanes i que els catalans oblidin el que està en joc”, ha acusat els socialistes.

Puigdemont, que ha dit que es tornarà a presentar si hi hagués una repetició electoral -ara “en igualtat de condicions” per fer campanya amb la resta de candidats, ha subratllat, tot i que no ho propiciarà- s’ha mostrat confiat que es pugui reeditar un pacte amb ERC i la CUP, si bé en aquest cas ha admès que no es pot donar per fet d’entrada i que hauran de treballar “de manera molt intensa i amb el màxim respecte” per poder-ho tirar endavant. “Gran part de responsabilitat que això acabi bé serà meva en particular”, ha conclòs. En aquest sentit, Puigdemont ha reiterat que “l’endemà de les eleccions” reunirà tot l’independentisme de nou al voltant d’una mateixa taula per intentar posar-se d’acord i reprendre el camí estroncat l’octubre del 2017, si sumen per fer-ho. Així mateix, ha constatat que un govern liderat per ell suposaria “un impuls enorme” per a la taula de negociació en marxa a Suïssa, on continuaria participant.

El candidat, que s’ha mostrat “honorat” pel suport que li han transmès els expresidents Jordi Pujol i Artur Mas, està content de com va la campanya, perquè la van començar “tercers a molta distància” i ara en canvi presenten una “tendència clara” al creixement, que creu que els situen fins i tot “en condicions de disputar la victòria al PSC”. “L’objectiu és remobilitzar la gent, tots els indicadors ens diuen que si remobilitzem, guanyem”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Pere Rodríguez
Alcalde de Montmeló (PSC)

“És prioritari generar oportunitats d’habitatge”

Montmeló
Núria Badosa
Portaveu de l'oposició ( Junts) a Bescanó

“La tasca de governar hauria de ser més cooperativa”

Bescanó
Guerra a Gaza

L’Estat espanyol nega el permís per atracar a un vaixell amb armes per Israel

Barcelona
Estats Units

Dur interrogatori de la defensa de Trump al seu exadvocat, Michael Cohen

Barcelona
Guerra a Gaza

Sud-àfrica insta el Tribunal Internacional de Justícia a evitar l’ofensiva a Rafah

Barcelona
Olot

Polèmica en el ple per no deixar intervenir els veïns del Morrot

Olot
Guerra a Gaza

Tensió al govern israelià per la governança de la Franja després dels combats

Barcelona
judicial

Òmnium fa saber a García-Castellón que Oleguer Serra està exiliat a Suïssa

barcelona
Guerra a Gaza

Cinc soldats israelians moren per foc amic al nord de la Franja

Barcelona